24 Mayıs 2011 Salı

1-Proto Prog

Janralara ilk olarak proto progressive’den başlamak gerekir. Daha once Psychedelia döneminden bahsetmiştim. Şimdi yapacağım şey bunu biraz daha süslemek olacak…

60’larda, yani Progressive Rock müziğin henüz tanım kazanmadığı yıllarda farklı fikirler, hayat tarzları…müzikal dönüşümü tetikledi. Birçok grup ortaya çıktı ve herbirinin kendine özgü bir sound’u, bir tarzı vardı. Bu dönemde yapılan müzik Progressive Rock müziğin doğuşunda temel etkenlerin başında kabul edilir. Farklı müzikal yapılar, tematik albümler, uzun pasajlar, rüya ve gerçeklik kokan, korkusuzca yazılan uçuk ve aykırı şarkı sözleri, uyuşturucunun müziğe daha yoğun olarak girmesi, düzen ve savaş karşıtı görüşlerin müziğe fazlaca yansıması gibi başlıklar o dönemin müziğini farklı kılmaktaydı.   

60’lı yıllarda çıkan gruplar veya müzisyenler progressive rock müziğin tam anlamı ile doğduğu yıllardan önce ortaya çıkmışlar ancak geleceğe temel olmuşlardır. Bu yüzden müzik tarzları ve grup yapıları farklı olsada bu gruplar Proto prog başlığı altında toplanmıştır.
Başta İngiltere ve Amerika olmak üzere etkileri tüm dünyada hissedilen grupların başlıcaları: Deep Purple, Pink Floyd, The Doors, Arthur Brown, Janis Joplin, Jimi Hendrix, The Who, Yardbirds,Jefferson Airplane, Beatles, Iron Butterfly, Rolling Stones, Nice, Traffic,Vanilla Fudge, Moody Blues, Frank Zappa, The Kinks, Small Faces, Spirit, The Byrds…gibi grup ve müzisyenlerdir.
,
Burada Deep Purple, Pink Floyd …vb. gibi yazdığım bazı gruplar 70’ler de müzikal kariyerlerine devam etmiş ve daha sonraki yazılarımda değineceğim  üzere farklı janralar altında kabul edilmişlerdir. Burada onların isimlerini yazmamın nedeni 60’larda çıkardıkları albümlerin bu tanım altına girmesidir. Zaten birçok grubun kariyerlerinde çıkardıkları albümler hatta aynı albümdeki şarkılar bile farklı janralardan izler taşımaktadır. Bu yüzden aynı grubu farklı janralar altında görmeniz doğaldır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder