27 Mart 2012 Salı

Hoelderlin - Hoelderlin's Traum


İsmini Alman şair Freidrich Hoelderlin’den alan Alman grubun hikayesi aslında Hollanda’da başlıyor. Christian von Grumbkow ve sonradan eşi olacak Nanny De Ruig, Hollanda Kraliyet Akademisinde eğitim görmekteydiler. Bu birliktelik, Christian’ın kardeşi Joachim ile beraber Hoelderlin’in temelini oluşturmuş oldu. Gitarda Christian; Vokalde Nanny; Çello, Piyano, Mellotron ve Akustik Gitar’da Joachim’e, davul’da Michael Bruchmann; Bass’ta Peter Käseberg ve Keman, Viola, Flüt ve Piyano’da Christoph Noppeney’in katılmasıyla grup oluştu.

Canlı performansları Prodüktör Rolf-Ulrich Kaiser’in dikkatini çekince ilk albüm tekliflerini almış oldular.   

Hoelderlin’s Traum, 1972 yılında yayınlandı ve oldukça büyük başarı sağladı. Alman müzik yelpazesinde Folk progressive alanında önemli bir yere sahip oldular. Bunda Nanny’nin etkileyici sesi ve keman-Çello-Flüt uyumunun etkisi oldukça fazladır.

 Müziklerinde İskandinav ve İngiliz Folk gruplarının etkisi net olarak hissedilmektedir. Neo Klasisizm akımının müzik tarafına konumlandırabileceğimiz albümde,  “Requiem für Einen Wicht” albümün en popüler olmuş şarkısıdır. Şarkının konusu Düşünen ve doğal olarak (!!) suç işlemiş olan bir cücenin kral tarafından cezalandırılışıdır. (Şarkının Youtube’da bir klibi vardır). Albümün son şarkısı “Traum” müzikal anlamda doruk noktasına çıktıkları çok başarılı bir final sahnesi sunar.  

Bu albüm ile beraber grup uzun ve başarılı bir konser turnesine çıkar ve ününü iyice pekiştirir. Ancak, hamileliği ve turne stresi Moda tasarım eğitimi almış olan Nanny’nin grubu bırakmasını gerektirecektir.  Resime döner ve halen kendisi bir ressamdır. Aynı şekilde ressam olan  Christian’da 2-3 albüm sonra grubu bırakacaktır.
Grup sonraki yıllarda tarzını biraz değiştirmiş (Fusion etkisi belirgindir)  ve sırasıyla 1975’te Hoelderin,  1976’da Clowns and Clouds, 1977 Rare Birds, 1978 Live Traumstadt, 1979 New faces, 1981 fata Morgana albümlerini çıkarttıktan sonra müziklerine 2007 ‘de çıkardıkları “Eight” albümüne kadar ara verdiler.
Hoelderlin’s Traum Folk Progressive sevenler için kaçırımayacak bir albümdür. Hoelderllin ise baş tacı... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder