11 Mart 2012 Pazar

8-Zeuhl


Enteresan alt kültürlerden biri de “Zeuhl”’dür. Bu kelime, Christian Vender adında bir Fransız tarafından keşfedilen “Kobaïan” dilinde “Göksel, Kutsal” anlamını taşımaktadır.

Vander, klasik müzik eğitimi almış bir Fransız davulcudur.  1970’lerin başında Magma adlı grubu kurmuş ve  grup ile yaptığı müzik, Progressive Rock literatüründe “Zeuhl” adı altında bir alt janra olarak kendine yer bulmuştur.


Daha öncede bahsettiğim gibi birçok  grubun müziğini tanımlamakta tek bir janra yeterli değildir. Ama yine de en ağır basan türün altında değerlendirilmişlerdir. Magma için bu durum biraz farklı. Diğer janraların aksine burada bahsi geçen aslında tek bir gruptur.  

Magma’nın yaptığı müzik diğer janralar ile tanımlanamamasından dolayı, temelinde belli bir toplumsal kültür, yaşanmışlık, gençlik hareketi yatmasa da, farklı bir başlığa hak kazanmıştır. Bu yüzden irdelenecek müzik sadece Magma müziğidir.  Tüm bunlar grubu tüm zamanların en önemli gruplarından biri yapmaya yetmiştir.

Magma müziği Jazz, minimalizim, neoklasisizm ve avant-garde fikirlerin koro, bakır üflemeli çalgılar ve temel rock enstrümanları (fender rhodes, davul..) harmanlanmıştır.  Vokal bölümlerinde Kobaian dili kullanılmıştır.


Tarzdan etkilenen grupların sayısı diğer alt kültürlere göre azdır. Çoğunluk yine Fransa’dandır. Fransa’dan sonra en önemli ülkenin Japonya olması ilginçtir.

Magma dışında tarzın önemli grupları arasında: Dün, Zao, Eskaton, Weidorje, Potemkine (Fransa) , Koenjihyakkei, Happy Family, Bondage Fruit (Japonya), Arkham, Lagger Blues Machine  (Belçika),  Universal Totem Orchestra...sayılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder