19 Aralık 2011 Pazartesi

5-Rock in Opposition

Her ne kadar bir tür olarak Kabul edilse de RIO, müzikal anlamda progressive dünyaya bir farklılık getirmemiştir. 1978 yılında İngiltere’de düzenlenen bir festivalin adıdır.

Birçok yerde Avant-Garde grubu olarak bilinen Henry Cow, Avrupa’da ciddi bir fan kitlesine sahip olmasına rağmen, müzik firmalarının album yapmaya yanaşmamalarından ve onlara yeterince ilgi göstermemelerinden dolayı bu durumu protesto amaçlı bir festival düzenler. Bu festival kendileri gibi dışlanan 4 grubu- İsveç’ten Sammla Mammas Manna, Fransa’dan Etron Fou Leloublan, Belçika’dan Univers Zero ve İtalya’dan Stormy Six- dahil eder. Gerçekten de ciddi anlamda ilgi çekmeyi başarırlar.

Art Zoyd ve Aksak Maboul un katılımları ile 2. Festival 1979 yılında İtalya’da Stormy Six önderliğinde, 3. Festival yine aynı yılda Sammla Mammas Manna önderliğinde İsveç’te yapıldı. Kadro yine bu 7 gruptan oluşuyordu ( Dağılan Henry Cow, Art Bears olarak bu festivallere katıldı.)

2000’li yılların sonlarına doğru Fransa’da aynı ruhu taşıyan 2 festival daha yapıldı. Katılan grupların ortak noktaları: Avant Garde olmaları ve müzik endüstrisine karşı olmaları idi.

Önemli katılımcılar: Faust (Almanya), 5uu’s ve Thinking plague(Amerika) , Zao ve Magma (Fransa), Gong (Multi)…idi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder