6 Ağustos 2012 Pazartesi

Progressive Rock'ın Kadın Vokalistleri (Bölüm-3)


70’lerin Fransa’sın da müzikal anlamda öne çıkan gruplar genelde Zeuhl, Fusion, ROI akımlarından etkilenmişlerdir. Senfonik anlamda diğer ülkelere nazaran daha az sayıda örnek gösterilebilir.Gitarist  Jean Piere Alarcen’in kurduğu Sandrose  bu anlamda Fransa’dan çıkmış en önemli gruplardan biridir. Eden Rose adlı grubun devamı olan Sandrose’da grup elemanları anlamında  tek fark vokalist Rose Podwojny (Laurens) ’dir. Tarz olarak Senfonik müziğe kayan grup sadece 1 albüm çıkarabilmiştir. Grubun başarısında 18 yaşında ki Rose’un güçlü ve hüzünlü sesi  önemli bir etkendir. Bazı bölümlerde sesinin gereksiz yere zorlauyor gibi görünse de “Never good at saying goodbye” ve “to take him away” şarkılarında ki performansı oldukça başarılıdır. Rose gruptan ayrıldıktan sonra kariyerini Rose Laurens olarak pop müzik yaparak geçirmiştir.

Müzikal anlamda bir cennet ülkesi olan İsveç ‘in gözden uzak gruplarından biri olan Radiomöbel , psyhedelic ve space rock karışımı 2 albüm yapmıştır. Bunlardan 1978 yılında çıkardıkları ve görece olarak daha başarılı olan Gudang Garam enstrümantal ağırlıklı bir albümdür.  Bildiğim kadarı ile müzikal anlamda sadece bu albümde yer almış olan vokalist Carin Bohlin vokal bölümlerinde kullandığı kısık sesi  grubun müziği ile güzelce örtüşmüş; vokal rengi, amatör ama müzkal anlamda başarılı olan grubu tamamlamıştır. “Flugornas Morgon” ve “Hostsang” şarkılarında ki performansı dinlemeye değerdir.

80’lerden itibaren kitleleri tam anlamı ile tatmin eden bir müzik çıkmadığından eskiye rağbet duyulmuş, çıkan albümler yeniden, çıkmayanlar ise ilk defa rafları doldurmuştur.  90’lı yıllarda özellikle bazı Alman firmaları, 70 yıllarda yayınlanmayan veya sınırlı sayıda basılan albümleri gün yüzüne  çıkarmaya başladılar. Bunların arasında Bas’ta Ahmet Güvenç, Davulda Hüseyin Sultanoğlu ve Gitar/Vokal’de Aydın Çakuş’un oluşturduğu, prodüktörlüğünü Cem Karaca’nın yaptığı “Bunalımlar / Grup Bunalım” da vardı.  “Lear”, Avrupanın göbeğinde olmasına rağmen 70’lere pek fazla grup kazandıramamış olan İsviçre’den çıkmış ama albümü hiç basılamamış bir gruptur. Psychedelic, Heavy Prog tadında olan bu güzel albümün vokali adını bilmedim son derece yetetenkli bir kadın tarafından yapılmaktadır. Adını bilmediğim ses,  Sandrose’dan Rose Laurens ile Dawn Muir arasında gidip gelmektedir. Ne yazık ki bu albümü bulmanız pek te kolay değil. Ama bulursanız özellikle “President” performansına dikkat edin. “The Bomb”, “If you go away”, “The Moon Stood Still” şarkıları diğer başarılı şarkılardır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder